aanhuur begeleiding op maaT
Waarom is het handig om ons als aanhuurmakelaar te nemen?
House2u begint met het goed inventariseren van uw situatie en wensen. Op basis van uw wensen zoals het huurbudget, uw voorkeur voor bepaalde wijken, de indeling van de woning en overige wensen zoals bijvoorbeeld de beschikbaarheid van een lift, parkeergelegenheid, aanwezigheid van scholen of openbaar vervoer stellen wij een duidelijk zoekprofiel op. Met dit profiel gaan we gericht op zoek naar de passende woning.
“Sneller een afspraak = sneller een woning”
Als wij als makelaar naar een verhuurd(er) of-makelaar bellen om een afspraak te maken dan heb je eigenlijk al gelijk een streepje voor. Verhuurmakelaars vinden het namelijk erg fijn als iemand een aanhuurmakelaar; ook wel ‘relocation consultant’ genaamd; heeft. Verhuurmakelaars weten namelijk dan dat de woningzoekende(n) zich professioneel laat bijstaan, serieus op zoek is, de vereiste documentatie vooraf goed is voorbereid en het hele proces bij verhuur goed verloopt.
house2u FAQ
Veelgestelde vragen aanhuur
Een aanhuurmakelaar kan u een vervelende ervaring besparen!
In de huurmarkt kom je helaas nog regelmatig zeer onplezierige ervaringen tegen. Denk aan woningen vol met gebreken, amateuristische verhuurders die niet weten wat goed verhuurderschap is, woningen met overlast van geur, geluid van de straat, contactgeluid (van de buren) en ga zo maar door.
Het is de rol van een goede aanhuurmakelaar om zo veel als mogelijk deze “instinkers” eruit te halen. Dit doet de aanhuurmakelaar o.a. door zijn lokale marktkennis van de straat en buurt, door onderzoek en navraag van stukken en door het stellen van de juiste vragen aan de verhuurmakelaar.
Een aanhuurmakelaar behartigt alleen de belangen van de huurder en een verhuurmakelaar alleen die van de verhuurder. Een makelaar werkt nooit voor beide partijen tegelijk.
Het is in bepaalde gemeenten onder strikte voorwaarden mogelijk om een woning te verhuren voor periodes tussen één week en zes maanden. Dit gaat meestal om verhuur van woonruimte voor kort verblijf aan (vaak buitenlandse) werknemers en studenten.
Shortstay is het tijdelijk wonen in een zelfstandige woning voor een periode van minimaal 7 nachten en maximaal 6 maanden. Shortstay in 1 appartement is toegestaan voor: 1 huishouden, maximaal 4 personen, als deze personen deel uitmaken van meerdere huishoudens.
Sinds 1 juli 2021 zijn de regels voor het verhuren van kamers in Rotterdam strenger geworden. De verhuurder heeft een vergunning nodig als er 3 of meer personen samen wil wonen en zich willen inschrijven. De gemeente Rotterdam wil hiermee voorkomen dat er meer woningen worden opgedeeld in kamers voor verhuur en daardoor niet meer beschikbaar zijn voor gezinnen. Daarnaast moet deze maatregel de prijsopdrijving van woningen in Rotterdam en de overlast door overbewoning voorkomen. In een aantal wijken in Rotterdam, zoals Oost- en West-Kralingen heeft de gemeente al langere tijd geen vergunningen meer afgegeven.
Een woongroep is een groep mensen die de intentie hebben om gezamenlijk een duurzaam huishouden te willen vormen. Zij moeten dus voor een langere periode, aantoonbaar, samen willen wonen.
Eisen woongroep:
De samenstelling van de groep mag per jaar 25% wijzigen,
Dat 2 van de 4 huurders aantoonbaar 50% van hun tijd werken,
De intentie is om langdurig met elkaar samen te wonen,
De huur maandelijks van een gemeenschappelijke rekening wordt betaald,
Er geen sloten op de deuren van slaapkamer zitten,
Er één gemeenschappelijke keuken en woonkamer is.
Let op! Het mag geen verkapte manier zijn om met 4 studenten een woning te huren
Vooral voor expats die de taal en het land nog niet kennen, is het erg handig als een aanhuurmakelaar (of relocation consultant) je van A tot Z helpt en ontlast met alles wat er geregeld moet worden. Denk aan inschrijving bij de gemeente, afsluiten van nutsvoorzieningen, internet en al het andere regelwerk.. House2u werkt samen met een partner die uitstekende contracten heeft met diverse aanbieders van elektra, gas en internet & TV. Op uw verzoek stellen wij deze dienstverlening graag beschikbaar.
Niet geheel onbelangrijk, wat kost een aanhuurmakelaar? House2u werkt op basis van no-cure no pay. Dus wij handteren geen inschrijfkosten. Indien u via ons een woning krijgt aangeboden en die vervolgens via ons gaat huren bereken wij u 1 maand huur + 21% BTW (met een minimum van €1.000.- plus 21% BTW). Lees onze algemene voorwaarden goed door!
Deze kosten zijn altijd voor de verhuurder. De verhuurder gaat vooraf akkoord met een verhuuropdracht.
Deze kosten zijn altijd voor de verhuurder. De huurder gaat vooraf akkoord met een zoekopdracht.
De meeste verhuurders verhogen op 1 juli de huurprijs. Van deze datum mag worden afgeweken, zolang maximaal 1 x per 12 maanden een huurverhoging plaatsvindt. De huurverhoging wordt alleen berekend over de huur en niet over bijkomende leveringen zoals gas, water en licht.
In de sociale sector wordt door de overheid bepaalt wat de maximale huurverhoging mag zijn gebaseerd op het inkomen van de huurder. In de vrije sector gelden andere regels en mag de verhuurder tot op zekere hoogte zelf de hoogte van de jaarlijkse huurverhoging bepalen. Dit is afhankelijk van de bepaling opgenomen in de huurovereenkomst en hiervan zijn de volgende opties mogelijk:
– Een indexeringsclausule waarbij de huur jaarlijks wordt verhoogd met een percentage dat is af te leiden uit de inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huur gaat omhoog met het landelijk gemiddelde prijsontwikkeling.
– Een opslagpercentage; de huur gaat omhoog met het prijsindexcijfer voor consumenten (CPI) plus een opslagpercentage. Per 2021 geldt dat de huur in de vrije sector maximaal met inflatie + 1% mag worden verhoogd. In de sociale sector worden de huren zelfs bevroren.
– Een markthuurbepaling is een bepaling in de huurovereenkomst waardoor het toegestaan is de huur na een paar jaar in één keer fors te verhogen. De huur wordt op deze manier in lijn gebracht met de marktconforme huur van vergelijkbare woningen. Bij het hanteren van deze clausule moet de verhuurder de huurverhoging onderbouwen op basis van vergelijkbare woningen in de buurt.
– Geen clausule voor huurverhogingen opgenomen; de verhuurder mag elke huurverhoging voorstellen. De huurder hoeft niet met de voorgestelde huurverhoging akkoord te gaan. De verhuurder kan dan naar de rechter gaan. Acht de rechter de huurverhoging toch redelijk dan krijgt de huurder de optie om de nieuwe huurprijs maandelijks te betalen of beëindiging van de huurovereenkomst door de rechter.
Vanaf 2008 is een energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Bij sommige woningen is een energielabel niet verplicht. Bijvoorbeeld bij een beschermd monument volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening. Meer informatie kunt u vinden op de website van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/
Een verhuurdersverklaring is een document van uw verhuurder. In een verhuurdersverklaring schrijft de verhuurder van de woning waar u nu woont en huurt, of u (altijd) alles betaald heeft en of u bijvoorbeeld overlast veroorzaakt heeft.
De opzegtermijn voor de huurder staat gelijk aan de betalingstermijn. Wordt de huurbetaling per maand voldaan, dan geldt er een opzegtermijn van één kalendermaand. Indien de huur per 2 maanden wordt voldaan, dan geldt er een opzegtermijn van 2 kalendermaanden. Hiervan kan niet bij contract worden afgeweken.